Deze plant is voor het eerst omschreven in 1753 door botanicus Linnaeus. De manier waarop de bloemblaadjes in de zon openstaan heeft iets heel lichts en doet denken aan een vogel die de zwaartekracht tart en opstijgt, melk slaat op de witte kleur. Daar komt vermoedelijk de naam vogelmelk vandaan.

In het Midden-Oosten, met name in het oude Israël en in Syrië, golden de lelies (Vogelmelk is een lelieachtige) als het symbool van zuiverheid, onschuld en maagdelijkheid en in het voorjaar zijn er hele velden mee bezaaid, bijvoorbeeld rond Bethlehem.

De vraag is altijd of de plant in de Bijbel ook voorkomt. Het internet is geduldig en de zoektermen ‘vogelmelk’ en ‘bijbel’ leveren dan ook een hit: 2 Koningen 6, 25. Uiteraard zoeken we dat op. Maar de teleurstelling is groot. De tekst luidt: Het beleg duurde zo lang dat er in de stad een groot tekort aan voedsel ontstond. Voor een ezelskop betaalde men uiteindelijk tachtig sjekel zilver en voor een pond duivenmest vijf sjekel. Met duivenmest in bovengenoemd vers wordt volgens sommigen de Vogelmelk bedoeld, meldt deze bron. Bijzonder! Jammer, maar ik geloof het niet. Waar blijft dan het symbool van zuiverheid, onschuld en maagdelijkheid?

Nel Noppe, Leeuwarden



Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...