Op D.V. zaterdag 8 oktober viert Marc Zorge zijn dertigjarig jubileum als organist met twee orgelbespelingen in Delft: In de Oude Kerk van 12.30-13.30 uur en in de Nieuwe Kerk van 15.30-16.30 uur. Ter gelegenheid daarvan organiseert de commissie ‘Heel Bethel Bouwt’ uit Leeuwarden een busreis om orgelliefhebbers in de gelegenheid te stellen de orgelbespelingen bij te wonen. Tussen de orgelbespelingen kan de mooie binnenstad van Delft worden bekeken. Heel Bethel Bouwt vroeg me om Marc voor te stellen en de uitnodiging breder te verspreiden. Daarom stelde ik hem een aantal vragen en volgt hieronder de uitnodiging voor de busreis.



Wie is Marc Zorge? Vertel eens iets over jezelf en je huidige situatie
Ik ben vader van vijf kinderen (27, 26, 21, 16, 6) en opa van twee kleinkinderen (2 en 4), sinds 2005 woonachtig in Franeker. Ik ben geboren in Rotterdam en ben 52 jaar. In 1992 begon ik met werken in de logistieke branche. In 2005 de overstap gemaakt naar de financiële branche en in 2014 een eigen financieel advieskantoor begonnen. Dit kantoor heb ik in juni 2022 verkocht en sinds afgelopen juli ben ik werkzaam bij een grote logistieke dienstverlener in Rotterdam. In mijn vrije tijd besteed ik graag tijd aan mijn gezin. Ik houd van varen, skiën, foto- en videobewerking en uiteraard orgelspelen.

Waar en hoe ben je opgegroeid, vertel eens iets over je jeugd

Zoals eerder aangegeven ben ik in Rotterdam geboren. Ik was ik vier jaar, toen mijn ouders verhuisden naar Ouderkerk aan den IJssel. Daar ben ik uiteindelijk opgegroeid. Ik ging naar de MAVO in Gouda, daarna naar de MEAO in Rotterdam. Na de MEAO heb ik mijn dienstplicht vervuld bij de Koninklijke Marechaussee, waarna ik begon met werken. Ik ben de middelste van drie kinderen, ik heb een jongere zus en een oudere broer. Mijn vader is helaas in januari 2021 overleden, mijn moeder woont nog altijd in Ouderkerk aan den IJssel. Ik kijk terug op een mooie en fijne jeugd. Mijn vader was naast zijn werk kandidaat in de Hervormde Kerk en we hebben veel samen ‘opgetreden’: Pa op de preekstoel en ik achter het orgel.

Hoe kwam je ertoe om orgel te gaan spelen, wanneer en hoe ben je begonnen
In mijn kinderjaren, maar ook daarna, hadden mijn ouders vaak orgelmuziek van Feike Asma, Jan Zwart, Willem Hendrik Zwart en Klaas Jan Mulder op staan. Mijn ouders stimuleerden ons om muziek te gaan maken. Mijn zus en broer hebben hier niets mee gedaan, ik ging orgelspelen. Dat begon met knijpers aan de traptreden en later een elektronisch orgel. Ik was vijf jaar toen ik mijn eerste orgellessen kreeg bij een plaatselijke organist in Ouderkerk aan den IJssel. Op elfjarige leeftijd begeleidde ik voor het eerst een kerkdienst en op veertienjarige leeftijd was er de eerste EO radio-opname in Zwitserland. In de loop van de jaren speelde ik in vele diensten in Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Luxemburg. In 1992 werd ik vaste organist in de Hervormde Kerken van Lekkerkerk en Bergambacht en speelde ik regelmatig als gastorganist op het monumentale Garrels-orgel in de Grote Kerk van Maassluis. Van 2003 tot 2015 en vanaf 2020 was en ben ik ook organist op het Ypma-orgel in de Voorhof in Franeker. Vanaf 2013 ben ik een van de vaste organisten op het Van Dam-orgel in de Bethelkerk in Leeuwarden. Ik heb de laatste jaren orgellessen gehad bij Eeuwe Zijlstra op het prachtige Hinsz-orgel in de Grote Kerk in Harlingen en van Kees Nottrot op het schitterende Hinsz-orgel in de Martinikerk in Bolsward. Maar vooral de jarenlange lessen van Everhard Zwart zijn voor mijn muzikale ontwikkeling belangrijk geweest. De Asma-Zwart-traditie is er dan ook met de paplepel ingegoten.

Wat heeft het orgelspel met je geloof te maken?
Mijn oud-orgelleraar zei altijd: ‘Een organist is als een dominee op de preekstoel.’ Hij bedoelde hiermee dat je je als organist goed moet inlezen in de liederen die je moet begeleiden en vooral ook kijken naar de gehele context van de dienst. Ik sluit me daar volledig bij aan. Ik probeer niet alleen noten te spelen, maar ook mijn beleving in de muziek te leggen. Prachtig om je in stilte met God voor te bereiden op de liederen en te spelen wat er staat. Zo kan je je geloof uiten in de muziek, waarbij er ruimte is voor stilte, verdriet, maar ook blijdschap en lof.

Welke liederen vind je het mooist en waarom?
Ik ben een echte ‘psalmman’. Ik houd van de psalmen, van de eeuwenoude prachtige melodieën. De teksten zijn inmiddels in verschillende vertalingen verschenen, ook prachtig. Zo is er altijd wel een tekst die bij je binnenkomt. Psalmen doen veel met me… soms begeleid ik psalmen met tranen in mijn ogen. Dan doen ze me denken aan gebeurtenissen in mijn leven. Ritmisch of niet-ritmisch? Ik houd van beide. Ik zou niet altijd niet-ritmisch willen begeleiden, maar op z’n tijd kan ik daar enorm van genieten.

 

Welke orgels bespeel je regelmatig?
Op dit moment speel ik het meest op ‘mijn’ prachtige Van Dam-orgel in de Bethelkerk in Leeuwarden. Daarnaast ben ik regelmatig te vinden op het Stümphller/Reil/Van Vulpen-orgel in De Haven in Harlingen voor opnames. Ook speel ik regelmatig op het mooie Ypma-orgel in De Voorhof in Franeker. Daarnaast verzorg ik ieder jaar orgelbespelingen op de prachtige Bätz-orgels in de Oude en Nieuwe Kerk In Delft.

 

Je koppelt aan dit jubileum orgelbespelingen in Delft. Wat zijn dat en waarom in Delft??
Orgelbespelingen zijn een soort van concerten, maar dan informeel. Als bezoek kun je in- en uitlopen, praten en bij de speeltafel kijken. Een concert is formeel, vaak met een opening en/of sluiting en het is stil tijdens het spelen. Ik heb dit eerder ook gedaan op het grootste orgel van Nederland: in de Grote of St. Laurenskerk in Rotterdam, en de laatste jaren in Delft. Twee schitterende drieklavier orgels met fantastische klankkleuren en akoestiek. Orgels die zich lenen voor veel soorten muziek. Vooral het orgel in de Oude Kerk in Delft heeft mijn hart gestolen. Prachtige stille en warme klanken, terwijl het volle werk even zo mooi is. Die beleving moet je live meegemaakt hebben!

 

Weet je al wat je daar gaat spelen?
Ik heb zeker al één en ander in gedachten wat ik op beide orgels ga spelen. Op het programma zullen werken staan van Jan Zwart, Willem Hendrik Zwart, Everhard Zwart, Feike Asma, Klaas Jan Mulder, Teke Bijlsma, Minne Veldman en Marco den Toom. Maar ook Bach, Mendelssohn, Franck en Guilmant zullen niet ontbreken. Kortom… voor iedereen zit er wel iets bij! En omdat mijn grootste fan er niet (meer) bij kan zijn, zal ik speciaal voor mijn vader een bewerking spelen van Psalm 73… zijn lievelingspsalm en de psalm waarmee hij is begraven.

 

Wat wil je nog meer vertellen
Dit jaar ben ik dertig jaar organist en dat wil ik graag vieren. Het zou daarom geweldig zijn als we met een bus naar het gezellige Delft kunnen om daar de beide historische kerken te bekijken en de schitterende orgels te zien en te horen. Er is gelegenheid om verzoeken in te dienen. Dat mag via
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Mocht het niet lukken om met de bus mee te gaan, dan ben je ook van harte welkom op het jubileumconcert op 12 november a.s. in de Bethelkerk te Leeuwarden.

Hoe ziet het programma van de busreis eruit?
Het programma luidt als volgt:

08.30 uur            vertrek vanuit het Kalverdijkje in Leeuwarden                                                                       08.45 uur            vertrek vanuit de carpoolplaats in Franeker                                                                           11.00 uur            aankomst in Delft                                                                                                          

11.00 uur            tijd voor koffie en lunch in Delft                                                                                     

12.30 uur            eerste orgelbespeling van Marc in Oude Kerk                                                     

13.30 uur            het bezoeken van de binnenstad van Delft                                                                       15.30 uur            tweede orgelbespeling van Marc in Nieuwe Kerk                                                

16.45 uur            Vertrek uit Delft                                                                                                                       18.00 uur            dineren in Noord-Holland                                                                                                        20.45 uur            aankomst in Franeker                                                                                                              21.00 uur            aankomst in Leeuwarden

                                                                                                
Deze tijden zijn globaal.

Er zullen minimaal 35 deelnemers moeten zijn wil de bus gaan rijden. De prijs van de busreis is € 57,50 per persoon, inclusief entree voor beide kerken en op de terugweg  een driegangendiner. De lunch, koffie en andere consumpties zijn voor eigen rekening.

Opgave voor 25 september via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch bij Gerlof Dijkstra, telefoon 058-2660729. Betalen hoeft nog niet, dat komt wel.

Nel Noppe, Leeuwarden

 


Commentaar

  • Redenen tot dankbaarheid 2024-11-23 09:35:54

    Op het moment dat ik dit commentaar schrijf, is het dankdag voor gewas en arbeid. De Bijbel op...

  • Skincare routine 2024-11-09 16:44:34

    Vandaag de dag zijn er heel wat filmpjes op Youtube te bekijken die gaan over het verzorgen van je...

  • Dirk de Groot 2024-10-25 17:15:47

    Woensdag 6 november aanstaande is het, D.V., dankdag voor het gewas en de arbeid: we brengen onze...

  • Israëlzondag 2024-10-11 17:20:39

    Afgelopen zondag is in veel kerken aandacht besteed aan de bijzondere band van ons als...