Twintigers en dertigers bij je kerk, dat is de ondertitel van dit boek en dat sprak mij aan als predikant. In de gemeentes waar ik voorga en in mijn eigen gemeente zie ik dat het voor deze leeftijdsgroep niet vanzelfsprekend is om betrokken te zijn bij de kerk. Er is zoveel in hun leven dat tijd en aandacht vraagt. Dat geldt in nog sterkere mate voor de context waarin de auteur van dit boek werkt (Amsterdam). Hij beschrijft in dit boek dat hij tot de ontdekking is gekomen dat de twintigers en dertigers in de grote stad geen flauw benul hebben van het christelijk geloof en de kerk en daar veelal ook geen interesse in hebben. Daarom pleit hij ervoor om als kerkelijke gemeenschap een voorhof te creëren, naar het Bijbelse beeld van de tempel. Die voorhof is een ontmoetingsplek van gelovigen en heidenen. Op deze manier kunnen contacten ontstaan, relaties gelegd worden en kan er samen geleefd en beleefd worden. Van daaruit kan – als God het geeft – verdiepend gesproken worden over God.
Het is een praktisch boek met concrete voorbeelden dat je uitdaagt om te bedenken op welke manier je vanuit je eigen gemeente een laagdrempelige ontmoetingsplek kunt creëren voor mensen die van kerk en geloof niets afweten en daar ook niet in geïnteresseerd zijn. Er worden veel vragen gesteld waarbij ook ruimte is om antwoorden op te schrijven. Op deze manier daagt de auteur je als lezer ook uit om wat hij zegt op je eigen manier te verwerken.
David van der Meulen, Welkom in de voorhof. Twintigers en dertigers bij je kerk. Leeuwarden: Ark Media, 2023, 119 blz., €14,99, ISBN 9789033801464
ds. Albert-Jan Dorst, Surhuisterveen