Gods missie in deze wereld (de missio Dei), het verlangen van kerken om invulling te geven aan hun missionaire roeping én de praktijk van het missionaire werk: in voorgaande artikelen hebben we een inkijkje gegeven in het werkterrein van deputaten evangelisatie. We ronden dit drieluik af met inspirerende en bemoedigende voorbeelden.
Gods diepe verlangen
In Johannes 17:3 sprak Jezus in het hogepriesterlijk gebed: ‘Dit is het eeuwige leven, dat zij U kennen, de enige waarachtige God, en Jezus Christus, die U gezonden hebt.’ Er spreekt een diep verlangen uit dat de mensen om Hem heen met God Zelf verbonden mogen zijn. Dit verlangen klinkt heel praktisch als Hij zegt in Matteüs 5:16: ‘Laat uw licht zo schijnen voor de mensen, dat zij uw goede werken zien en uw Vader, Die in de hemelen is, verheerlijken.’ Het is Gods missie om de hele wereld te bereiken met zijn overweldigende goedheid, die we iedere zondag mogen 'inademen’ en doordeweeks weer mogen 'uitademen’ naar de mensen om ons heen.
Hoopvolle tekenen
In het vorige artikel noemden we het ‘bewuste ontmoetingen en verbindingen tussen kerk en samenleving’. Waar moeten we dan aan denken? Dat verschilt per context en is mede-afhankelijk van de gaven in de gemeente. Aan de hand van geleerde lessen en principes uit de missionaire context wereldwijd, de zogenaamde ‘vijf kenmerken van wereldwijde zending’, verwonderen wij ons in dit artikel over de zichtbare en hoopvolle tekenen van Gods missie in verschillende kerken.
Vijf kenmerken van wereldwijde zending
Deze vijf kenmerken vatten we hieronder samen in vijf werkwoorden. Ze zijn nauw met elkaar verbonden. Bij missionaire kerken zie je ze alle vijf terug. Gods missie gaat niet alleen over getuigen met woorden, maar raakt het volle leven, met woord en daad.
1. Vertellen
Bij 'vertellen' gaat het om het woorden geven aan de inhoud van het evangelie dat Jezus Christus Redder en Heer is. We denken hierbij aan verkondiging, zending en evangelisatie via verschillende soorten vieringen en erediensten, toerustingscursussen (zoals de Alpha-cursus, soms zelfs in meerdere talen), in huiskringen, via contacten in de buurt (zoals buurtmaaltijden of Bijbelwandelingen) en door mensen uit te zenden: dichtbij of verder weg.
2. Vormen
Bij 'vormen' denken we aan (doop)onderwijs aan nieuwe gelovigen, discipelschap en geestelijke groei. Ook hier zien we huiskringen en toerustingscursussen, met een combinatie van samen eten, ontmoeting, bijbelstudie en geestelijk mentorschap. Het gebed tijdens gebedsavonden is een dragende pijler.
Bij vormen moet je ook denken aan het praktisch vormgeven aan het volgen van Jezus. Dit gebeurt bijvoorbeeld door gezamenlijk vrijwilligerswerk in de buurt, zoals betrokkenheid bij een sociaal eetcafé, een gevangenis of verzorgingstehuis. Gemeenteleden gaan relaties aan, zowel onderling als met de buurt. Daardoor leren ze praktisch vorm te geven aan hun geloof en met hun daden te getuigen van God.
3. Voorzien
'Voorzien' vertalen we ook wel als ‘dienstbetoon’ of 'diaconaat': zorgen voor de naaste in nood. Met de inzet van geld, tijd, talenten en netwerken ontstaat een beweging van dienstbaarheid aan mensen die lijden, ver weg en dichtbij. Door samenwerking met maatschappelijke organisaties wordt een kerkgebouw een ontmoetingsplek voor mensen die hulp nodig hebben en mensen die hulp kunnen bieden. Het daagt leden uit om hart voor elkaar, voor de context (stad, buurt of wijk) en voor de wereld te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een koffiecorner, taalles, huiswerkbegeleiding, administratieve ondersteuning, repaircafé, ruilbeurs voor kleding.
4. Verzetten
Bij 'verzetten' denken we aan verzet tegen onrecht, ver weg en dichtbij. Het vraagt om alertheid op situaties van onrecht en om het opkomen voor degenen die daar slachtoffer van zijn. Denk aan ‘kerken met stip’, die gastvrij willen zijn voor de vaak kwetsbare mensen met een detentieverleden. Of aan plaatselijke interkerkelijke netwerken die samen met lokale politieke samenwerking opkomen voor mensen met geldzorgen of slachtoffers van beleid van de overheid, zoals in het aardbevingsgebied rond Groningen of bij de toeslagenaffaire.
5. Verzorgen
Het woord 'verzorgen' staat voor de zorg voor Gods schepping. Als je volgeling van Jezus bent, word je niet uit deze wereld weggehaald, maar wil je laten zien dat je leeft in de wereld die Gods schepping is en dat we daarvoor mogen zorgen. Dat kan door bewustwording te creëren via een huiskring of Micha-cursus, door samen afval te prikken in de buurt of bomen te planten bij de kerk, of door hergebruik te stimuleren met een tweedehands kledingmarkt of een kledingreparatiecafé.
Ten slotte
Het zijn inspirerende voorbeelden en niet alleen voor kerkgangers. Ze wekken ook nieuwsgierigheid op in de omgeving, bij mensen die Christus nog niet kennen. Of, in de woorden van Lukas in Handelingen 2:47: ‘Ze vonden genade bij heel het volk.’ Daag elkaar daarom eens uit: welke missionaire werkwoorden herkennen we in onze gemeente? En waar zien we samen potentie om bij te dragen aan Gods missie? Wie weet, brengt het nieuwe ontmoetingen en verbindingen om de ontvangen zegeningen te delen met de buurt. De missionair consulenten van deputaten evangelisatie op het Dienstenbureau zijn graag beschikbaar om mee te denken en te adviseren. Binnenkort zijn er verschillende filmpjes met praktijkvoorbeelden te zien op www.cgk.nl.
Petra de Jong-Heins, missionair consulent CGK