CGK Delfzijl heeft weer een eigen herder en leraar. Fijn voor de gemeente en voor de classis Groningen. Tijd om kennis te maken met ds. Pieter Boom.

Beste Pieter, van harte welkom in het Noorden. Kan je wat vertellen over wie je bent en over je gezin?

Dank allereerst voor het welkom, dat mag denk ik wel gezegd worden, want we voelen ons heel erg welkom hier in het Noorden. Vanuit de gemeente in Delfzijl, de classis en vanuit andere kerken in Delfzijl worden we heel hartelijk ontvangen.

Dan iets over mijzelf en het gezin. Ik ben geboren en getogen in Nieuw-Vennep, in Noord-Holland, vlakbij Schiphol. Op de middelbare school was ik vooral goed in de Bètavakken en liet ik dus zo snel mogelijk alle talen vallen. Na de middelbare school ben ik in Delft Lucht- en Ruimtevaarttechniek gaan studeren. Dat was en is een heel interessante studie, maar die deed ik meer uit interesse dan dat ik wist wat ik er precies mee wilde. In die tijd volgde ik belijdeniscatechese en ging ik meer nadenken over mijn geloof. Dat resulteerde erin dat ik de overstap maakte naar de studie theologie in Apeldoorn. Daarvoor moest ik alleen nog de klassieke talen inhalen en verder was de taligheid van de opleiding in Apeldoorn ook wel een beetje wennen.

In Apeldoorn heb ik mijn vrouw, Corien, leren kennen. Zij komt uit IJsselmuiden en had in Deventer toegepaste psychologie gestudeerd. Voor een stage was zij in Apeldoorn komen wonen en na de studie had ze daar werk gevonden. De laatste jaren werkt zij als woonbegeleider in de GGZ, eerst in Gouda bij Eleos en sinds kort in Delfzijl bij Profila zorggroep. Samen hebben we drie kinderen, Eliana is zeven, Jonathan is vier en Rosalie is één jaar oud.

Je hebt onlangs afscheid genomen van je vorige gemeente en je begint kennis te maken met de gemeente in Delfzijl. Kun je iets vertellen over je predikantschap in Boskoop, het beroep uit Delfzijl en hoe je die roeping ervaren hebt?

In Boskoop ben ik zeven jaar predikant geweest. Het was een mooie periode waarin ik veel heb geleerd. En Boskoop is een gemeente die vaak een kandidaat heeft beroepen en die de ruimte geeft om te groeien in je predikantschap. Het waren ergens wel intensieve jaren, door het coronavirus, door wat er speelt in het kerkverband en door ontwikkelingen in de samenleving als secularisatie en ontkerkelijking. Als predikant heb je niet alle antwoorden en oplossingen, maar samen met de kerkenraad konden we daarin wel leidinggeven en de vrede in de gemeente bewaren. Ik heb de samenwerking binnen de kerkenraad altijd als zeer goed ervaren. Daarnaast waren er goede contacten met onze zustergemeente, de NGK (eerst GKV) in Waddinxveen, en was er in Boskoop ook goed contact met andere kerken.

Toen ik voor het eerst benaderd werd door Delfzijl, was dat wel verassend. Als student en kandidaat ben ik best veel in deze omgeving voorgegaan. Ik ben nog een paar maanden pastoraal werker geweest in de Jeruzalemkerk in Groningen voordat het beroep uit Boskoop kwam. In Delfzijl was ik alleen nog niet geweest, zij hadden in die tijd een eigen predikant. Het was verassend, maar vanaf het begin raakte het beroep mij wel. Men zocht naar iemand die in deeltijd wilde werken waardoor het aantal kandidaten beperkt was. In Boskoop had ik al een deeltijdaanstelling en werkte mijn vrouw daarnaast. We zien het ook als Gods leiding dat zij hier heel snel werk kon vinden en het hier dus ook goed mogelijk is voor ons als gezin. Daarnaast werd ik getrokken door het visietraject waar de gemeente in zit en het missionaire verlangen wat daaraan verbonden is.

Wat zijn jullie eerste indrukken van (de regio rondom) Delfzijl?

De plaats en regio vind ik erg mooi. Mijn vader heeft in de binnenvaart gezeten. Toen wij opgroeiden voer hij niet meer, maar gaf hij les op een opleiding voor de binnenvaart. Van jongs af aan kregen we veel mee over varen. We gingen met familie regelmatig zeilen en als gezin gingen we naar evenementen als Sail Amsterdam. Ik zie dus ook uit naar Delfsail komend jaar. Daarnaast houd ik van de natuur en van vogels. Die zie je zowel aan de kust als in het Groningerland. Prachtig om bijvoorbeeld een kiekendief over een akker te zien zweven.

 

Waar liggen (even buiten theologie) je interesses, kun je wat vertellen over je hobby’s?

Als theoloog lees je natuurlijk veel. Naast theologie lees ik graag ook wat geschiedenis, sociologie of filosofie. Wat betreft leesboeken lees ik ook graag Sciencefiction of Fantasy, zoals het werk van Tolkien.

In Nieuw-Vennep deed ik wel wat aan watersport. Ik was lid van een zwemvereniging en gaf daar op den duur ook zwemles. En ik had een windsurfplank, met mijn broers en zus gingen we in de zomer regelmatig surfen. Met de studie in Apeldoorn en daarna een jong gezin, kwam ik daar niet meer aan toe. In Apeldoorn voetbalde ik nog wel met een groepje studenten, maar hier moet ik nog kijken of ik er nog wat naast kan doen. Ik probeerde de laatste jaren in ieder geval mijn pastorale bezoeken zoveel mogelijk op de fiets te doen om wat in conditie te blijven.

Naar welke Bijbelse en kerkelijke onderwerpen gaat jouw hart uit? Over welk onderwerp kunnen de lezers van het Kerkblad misschien nog wel eens een artikel van jou lezen?

Mijn hoofdvak in Apeldoorn was ethiek en daar blijf ik wel mee bezig. Mijn afstudeerscriptie ging over het denken van Jacques Ellul, over ethiek en techniek. Waarbij het niet slechts gaat over enkele technische ontwikkelingen, maar over wat het geheel van de techniek doet met onze samenleving en ons denken. Van Ellul is recent een boek opnieuw vertaald in het Nederlands: ‘Staan in de wereld van nu’. Na 75 jaar is wat hij schrijft nog steeds heel relevant.

Als bijvak had ik missiologie, wat natuurlijk ook heel relevant is vandaag. En op dat gebied heb ik de laatste jaren ook nog best wat gelezen en gestudeerd.

Hartelijk bedankt voor het interview. We wensen jullie Gods zegen toe in Delfzijl.

Sjors Bulten, Nieuwe Pekela


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...