De Bijbel lezen met het oog op Israël

Israël is na 7 oktober 2023 dagelijks in het nieuws. Ook in de kerk, in onze gebeden en regelmatig in preken gaat over Israël. In dit dagboek schrijven verschillende auteurs (predikanten en theologen met een liefde voor Israël) een jaar-dagboek met Israël als insteek. Je leest iedere dag een gedeelte uit het Oude of Nieuwe Testament en vervolgens een overdenking, met aandacht voor de positie van het volk Israël. Iedere dag staat er een leesvraag en een verdiepingsvraag bij om nog wat dieper op het Schriftgedeelte door te denken. Een goed leesbaar en verrijkend dagboek.  

Kees de Vreugd (red.), De Bijbel lezen met het oog op Israël. 365 dagendagboek. Groen: Leeuwarden, 2023, 381 p., ISBN: 9789088973697, € 24,00

 

Sjors Bulten, Nieuwe Pekela

 

In de spiegel

 

Dit is een Bijbels dagboek voor tienermeiden van ongeveer twaalf tot zestien jaar. Het heet In de spiegel, omdat je elke week in de spiegel kijkt van een vrouw uit de Bijbel. De dagboekstukjes beginnen met een vraag die je laat nadenken over je eigen leven. Daarna lees je een stukje uit de Bijbel. Daarna staat er wat uitleg over het stukje en geven ze voorbeelden van hoe dat moet zijn geweest voor die vrouw. Er staat ook altijd een gebed en een vraag waar je over na kan denken en over door kan praten. Er zijn acht vrouwen die als spiegel voorbijkomen, zoals Debora, Maria en Ester. Je leest zes dagen over een bepaalde vrouw en de zevende dag is er een DIY. De ‘Do It Yourself’ is vaak een creatieve opdracht.

 

Ik vind het een leuk dagboekje omdat het er op een duidelijke en fijne manier staat en het goed te begrijpen is. Ik las het altijd ’s avonds voordat ik ging slapen, maar je kunt het ook gewoon overdag of ’s ochtend lezen.

 

Willemieke Fritzsch en Willemijn de Weerd, In de spiegel. Dagboek voor tienermeiden. Leeuwarden: Ark Media, 2024, 128 blz., €19,99, ISBN 9789033833663

 

Rachel Dorst (bijna 12 jaar), Surhuisterveen

 

 

 

Niets ontgaat ons

Soms grijpt een boek je aan al voordat je het hebt gelezen. Dat komt dan door de titel of de kaft, die beide uiteraard zorgvuldig worden uitgekozen. In dit geval is het de titel ´Niets ontgaat ons´. Wie zijn die ´ons´? Daarover kan je niets zeggen, tot je het boek hebt gelezen.
Janke Reitsma is gedragswetenschapper. Hiernaast schreef ze korte verhalen en won ze enkele schrijfwedstrijden. ‘Niets ontgaat ons’ is haar eerste roman.
Het verhaal wordt door de ogen van Koen, een jongen van ongeveer 13 jaar, verteld. Het boek begint en eindigt met de tocht die hij maakt. Gaandeweg wordt duidelijk waarom hij hiertoe komt, door terugblikken naar de voorgaande jaren. Vanaf de eerste bladzijde word je meegenomen in zijn belevingswereld, zowel binnen in hem als buiten om hem heen.

Zijn omgeving bestaat uit zijn vader, tegen wie hij erg opkijkt, zijn psychisch zieke moeder en gehandicapte babyzusje, met wie hij samen ergens onder de dijk bij de Waddenzee woont. Bewust geïsoleerd van de normale wereld die door hen als vijandig wordt beschouwd. Zijn wereld bestaat uit de natuur rondom hem en wat hij zelf begrijpt van de maatschappij. Omdat zijn moeder afhankelijk is van medicatie en los daarvan vreemd gedrag vertoont, zijn Koen en zijn vader daar zeer alert op. Niets ontgaat hun! Dat is tevens de reden dat de buitenwereld buiten dient te blijven, zelfs als die hulp eigenlijk onontbeerlijk is.

Omdat Koen zelf tot de beslissing komt om – zoals het in het boek wordt genoemd - de tocht te ondernemen, en je meeneemt in dat proces, begrijp je als lezer dat het voor hem de enig juiste keuze is. De keuze om bevrijding te vinden.

Zo’n boek moet je zelf lezen, daarom geef ik de verhaallijn niet prijs. Het is bijzonder knap geschreven met veel liefde voor de natuur rond het Wad en inzicht in de gedachtewereld van een eenzaam kind, dat uiteindelijk het kind van de rekening is.
Voor wie een goede roman kan waarderen hartelijk aanbevolen.

Janke Reitsma, Niets ontgaat ons
Uitgeverij Mozaïek, Utrecht, 2021,
272 blz, € 23,99 ISBN:
9789023960768

Nel Noppe, Tzummarum

 

 

Zoeken naar het goede leven

 

De plaats van de theologie is totaal veranderd. En spreekt eigenlijk niet meer mee in het grote gesprek dat in de samenleving plaatsvindt als het gaat over de betekenis en de zin van alles wat bestaat en leeft. Er wordt nu uitgegaan van andere systemen en wetenschappelijk aantoonbare theorieën. De theologie is (of wordt) het zwijgen opgelegd.

Maar moet de theologie zich ook daadwerkelijk het zwijgen op laten leggen? Moet de theologie de hand op de mond leggen en ophouden te spreken? Moet de theologie zich terugtrekken uit het grote debat dat in het leven, hoe je het ook wendt of keert, plaatsvindt. Want, de vragen zijn er en ze blijven er zijn.

Stefan Paas poneert in dit boekje dat – ik zeg het maar eerlijk – niet even gemakkelijk wegleest, dat de theologie zich niet in stilzwijgen moet hullen, maar dat zij zich, bewust van haar plaats in het geheel van de hedendaagse wereld, moet en mag mengen in het voortgaande gesprek. Daar kan zij, juist vanuit de marginale positie die ze inneemt te midden van alles wat er gaande is, met stelligheid blijven spreken. Dat kan de theologie doen door te wijzen op dat wat in de Schriften wordt betuigd: dat er een goed leven te vinden is, ook in deze wereld. Dat goede leven heeft te maken met een verbinding met een werkelijkheid die groter is dan de onze, waarbij juist die verbinding wegen opent naar verbinding met de medemens. Dat hiermee de diepste trekken van het Bijbels spreken geraakt worden, is duidelijk. Die richting mag en moet de theologie blijven wijzen, en daarmee is haar blijvende bestaansrecht en betekenis gegeven.

 

(N.a.v. Stefan Paas, Zoeken naar het goede leven. De toekomst van theologie. Uitgeverij KokBoekencentrum: Utrecht 2019, 64 p., € 8,95, ISBN 9789043533836).

 

 

Jan van ’t Spijker, Hoogeveen

 


Commentaar

 • Verslavingen 2024-07-12 17:57:04

  Ruim een op de vijftien jongeren gokt weleens online, zo blijkt uit een onderzoek van het...

 • All Nations 2024-06-28 17:42:30

  Vorige week was ik met een groep studenten van de Theologische Universiteit Apeldoorn bij All...

 • Op weg naar de GS 2024-06-15 10:09:55

  Als dit kerkblad verschenen is, is het bijna zover dat de Generale Synode bijeen komt in...

 • Genoeg is genoeg! 2024-06-02 12:35:18

  Na een verjaardag waarbij de hele familie gezellig langs is gekomen en iedereen gezellig is en...