Lezen is belangrijk. En de zomer is de periode bij uitstek waarin mensen de tijd en ruimte hebben om te lezen. In dit en het volgende nummer worden enkele leestips gegeven. Leuke boeken, mooie boeken, fictie en non-fictie, zelfs een beetje theologie komt langs. Zodat u als lezer deze zomer wat te lezen heeft. Deze week de eerste drie boeken.

 

 

Tip 1 Bevrijdende liefde, geschreven door Francine Rivers

Getipt door Nel Noppe

 

Wat is het voor boek?

Bevrijdende liefde is een christelijke roman. Deze roman leest gemakkelijk. Hoewel de boeken van Francine Rivers over het algemeen misschien iets meer door vrouwen dan door mannen gelezen worden, is dit boek zeker voor iedereen geschikt.

 

Waar gaat het boek over?

Het boek is gebaseerd op het Bijbelse verhaal van de profeet Hosea. Het vindt plaats in Californië rond 1850. De achternaam van de hoofdpersoon is Hosea en de vrouw die hij liefheeft is een prostituee. Net als in het Bijbelboek verbreekt de vrouw steeds de relatie en toont Hosea zijn onvoorwaardelijke liefde keer op keer.

 

Waarom beveel je dit boek aan?

Dit boek heb ik met een tussenpoos van enkele tientallen jaar tweemaal in een adem uitgelezen. Het verhaal is zo aangrijpend, dat je niet kunt stoppen met lezen. Er is een duidelijke parallel met het boek Hosea uit de Bijbel. De onvoorwaardelijke liefde die de Hosea in het boek toont blijkt uiteindelijk niet genoeg. Alleen God kan bevrijden.

 

Gegevens: Francine Rivers, Bevrijdende liefde. ISBN 978 90 2972 255 1.

 

 

Tip 2  De onbedoelden, geschreven door Cobi van Baars

Getipt door Ans Steensma

 

Wat is het voor boek?

Het boek is een roman, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het was genomineerd voor de Libris Literatuurprijs in 2024. Literatuur dus, maar het is geen ingewikkeld boek – het leest vlot en is gemakkelijk te volgen.

 

Waar gaat het boek over?

Aaf en Annemarieke worden in de jaren zestig in Limburg geboren in een rooms-katholiek tehuis voor onbedoeld zwangere meisjes en vrouwen. Hun ongetrouwde moeder wordt gedwongen om hen af te staan. Haar eenzaamheid en de weg die zij is gegaan, is de geschiedenis van veel vrouwen die in die tijd in dezelfde situatie verkeerden. Het verhaal begint in 1988 op de dag dat Aaf te horen krijgt dat ze een tweelingzus heeft. Dan begint haar zoektocht naar Annemarieke en hun moeder.

 

Waarom beveel je dit boek aan?

Een boek over een tweeling spreekt dikwijls tot de verbeelding. Vooral als het gaat over een tweeling die niets van elkaars bestaan afweet. De eenzaamheid en de weg van de moeder van Aaf en Annemarieke, is de geschiedenis van veel vrouwen die in die tijd in dezelfde situatie verkeerden. Mooi vind ik de titel van het boek: veelal wordt gesproken over ongewenst zwanger, maar hier staat ‘onbedoeld’. Zoveel liefdevoller en meer naar waarheid lijkt mij. Ook voor de adoptieouders brengt de zoektocht psychisch heel wat teweeg. Een mooi boek om te lezen, ik las het achter elkaar uit.

 

Gegevens: Cobi van Baars, De onbedoelden, ISBN 978 90 2547 471 3.

 

 

Tip 3 – Dialoog, dans en duel, geschreven door Kees van Ekris

Getipt door Albert-Jan Dorst

 

Wat is het voor boek?

Het is een theologisch boek. Geschreven voor predikanten, kerkenraden en ook voor gemeenteleden.

 

Waar gaat het boek over?

Dit boek gaat over preken voor seculiere tijdgenoten. Het gaat over de vraag hoe je verbinding legt tussen de Schrift en de hoorder, tussen de wereld van de Bijbel en de samenleving waar we allemaal deel van uitmaken. Daarvoor is het belangrijk om de tekst helder te krijgen, maar ook om jezelf en de samenleving en cultuur waar je deel van uitmaakt te kennen. Dit boek nodigt je uit om dat te doen en geeft ook handvatten hoe je dat kunt doen.

 

Waarom beveel je dit boek aan?

Het is geen roman om even in de speeltuin te lezen deze zomer. Geen eenvoudig boek, maar wel echt het lezen waard. Mijn ervaring is dat gesprekken over de prediking moeilijk op gang komen in de kerk. Toch is de prediking een groot deel van het werk van de predikant. Ze is in onze traditie ook een heel belangrijk moment in de eredienst. Dit boek kan helpen om de verkondiging weer het juiste gewicht te geven, maar geeft ook handreikingen over welke dingen je dan met elkaar kunt praten bij een preekbespreking. Op de achterkant staat dat het boek is geschreven voor liefhebbers van de preek. Die zijn toch ook vast veel te vinden bij de lezers van het kerkblad!

 

Gegevens: Kees van Ekris, Dans, dialoog en duel, ISBN 978 90 4357 88 9.


Commentaar

  • Skincare routine 2024-11-09 16:44:34

    Vandaag de dag zijn er heel wat filmpjes op Youtube te bekijken die gaan over het verzorgen van je...

  • Dirk de Groot 2024-10-25 17:15:47

    Woensdag 6 november aanstaande is het, D.V., dankdag voor het gewas en de arbeid: we brengen onze...

  • Israëlzondag 2024-10-11 17:20:39

    Afgelopen zondag is in veel kerken aandacht besteed aan de bijzondere band van ons als...

  • Ver van ons bed 2024-09-27 17:32:11

    Een korte zoektocht op het internet leert me dat er ooit een programma op de televisie was, dat de...