Lezen: enkele tips (2)

Lezen is belangrijk. En de zomer is de periode bij uitstek waarin mensen de tijd en ruimte hebben om te lezen. In het vorige nummer heeft u enkele leestips gekregen, zodat u als lezer deze zomer wat te lezen heeft.

 

 

Deze week opnieuw vijf boeken die de moeite van het lezen zeker waard zijn. Leuke boeken, mooie boeken, fictie en non-fictie, zelfs een beetje theologie komt langs.

 

 

Tip 4 – Het Pauperparadijs, geschreven door Suzanna Jansen

Getipt door Jan van ’t Spijker

 

Wat is het voor boek?

Het is non-fictie, maar je zou het eerder actuele en verhelderende geschiedschrijving moeten noemen.

 

Waar gaat het boek over?

De zogenaamde Maatschappij van weldadigheid wilde eind negentiende eeuw arme mensen uit heel Nederland een kans geven om aan het werk te gaan. Ze stichtten daarvoor een aantal landbouwkolonies in Drenthe. Zo kon onontgonnen gebied in Drenthe geschikt gemaakt worden voor bebouwing en bewoning. De mannen deden het zware werk en de vrouwen en kinderen werden bezig gehouden met nuttige tijdsbesteding.

 

Waarom beveel je dit boek aan?

In onze eerste gemeente, in Drenthe, kwamen we in aanraking met dit stuk van de geschiedenis van Drenthe. In de omgeving waar we woonden kwamen we in Frederiksoord, Willemsoord en Wilhelminaoord. Daar waren van die koloniën geweest. Ik heb daar steeds een dubbel gevoel aan overgehouden. In dit boek van Suzanna Jansen wordt deze geschiedenis helemaal verteld. Ik zou zeggen: neem en lees, en je ontdekt dat het voor de mensen die daar leefden bepaald geen musical is geweest.

 

Gegevens: Suzanna Jansen, Het pauperparadijs, ISBN 978 94 638 2190 2.

 

 

Tip 5 – Grantchester, serie van drie boeken geschreven door James Runcie

Getipt door Sjors Bulten

 

Wat is het voor boek?

Het is een serie van drie delen, een detective, geschikt voor mensen die houden van een boek over de vraag ‘Wie heeft het gedaan’?

 

Waar gaat het boek over?

De verhalen spelen zich af in de jaren vijftig, kort na de Tweede Wereldoorlog. Sidney Chambers is dominee in het Engels dorpje Grantchester, dicht bij Cambridge. Je volgt deze sympathieke, jonge, alleenstaande dominee in zijn pastorieleven en in de contacten die hij heeft. Sidney is bevriend met een politie-inspecteur en zo rolt hij in de politiewereld. Hij doet zijn werk (preken, huisbezoeken), maar in de ontmoetingen met mensen uit zijn parochie komt hij soms tot ontdekkingen die helpen in het oplossen van belangrijke politiezaken. De lezer wordt ook uitgedaagd mee te denken wie de dader zou kunnen zijn.

 

Waarom beveel je het boek aan?

Verhalen die gaan over het opsporen van een dader zijn populair. Het mooie van de Grantchester-serie is dat de hoofdpersoon een predikant is. Misschien dat ik zelf bij het lezen stiekem ook wel eens denk: hoe zou ik dat zelf aanpakken, als ik in zo’n situatie terecht kom?

 

Gegevens: James Runcie, Sidney Chambers en de schaduw van de dood. Grantchester, deel 1, ISBN 978 90 297 3299 4.

 

 

Tip 6 – Peinzen met Prediker, geschreven door Paul Visser

Getipt door Janneke van der Molen

 

Wat is het voor boek?

Het is het midden tussen een dagboek en een boek dat je kunt gebruiken voor je stille tijd of als bijbelstudieboek.

 

Waar gaat het boek over?

Prediker is een bijzonder, realistisch boek en vaak herkenbaar. Zinnen als ‘Lucht en leegte’ en ‘Er is niets nieuws onder de zon’ maken dat sommige mensen Prediker een somber boek vinden. Maar wat Prediker vooral doet is aansporen om te genieten van de dingen die God geeft, om de gaven die je gekregen hebt te ontwikkelen, om ontzag voor God te hebben.

Als je, zoals de schrijver doet in dit boek, gelovig om je heen kijkt in de wereld, zie je dat geloof en leven heel dicht bij elkaar liggen.

 

Waarom beveel je het boek aan?

Prediker helpt om met vertrouwen op God te kijken naar je leven en naar de wereld om je heen.

 

Gegevens: Paul Visser, Peinzen met Prediker, ISBN 978 90 435 3950 0.

 

 

Tip 7 – De laatste der rechtvaardigen, geschreven door A. Schwarz Bart

Getipt door Jurrian Oosterbroek

 

Wat is het voor boek?

Het is een historische roman. De roman is een mengvorm van fictie en autobiografie. Schwarz-Bart is in 1928 geboren in Polen en in de oorlog naar Frankrijk getransporteerd. Daar heeft zijn familie geleden onder het Vichy-regime, dat Joden slechtgezind was.

 

Waar gaat het boek over?

De auteur van dit boek vertelt een Joodse legende. Volgens die legende zijn er in elke generatie zesendertig rechtvaardigen die het lijden van de wereld dragen. Een van die rechtvaardige families is de familie Levy. In dit boek volgt hij die familie gedurende negen eeuwen. Het gaat om een Oost-Europese familie die in al die eeuwen met haat en nijd te maken heeft. Het boek eindigt met de laatste rechtvaardige, Ernst Levy, die in Auschwitz vermoord wordt.

 

Waarom beveel je dit boek aan?

Na het lezen van het boek realiseer je je dat antisemitisme een verdrietige constante in de geschiedenis is. Het boek is knap geschreven, de spanning aan het einde van het boek is ondraaglijk hoog. Ik werd er bijna fysiek onpasselijk van, zo indringend is het geschreven.

Ook voor onze tijd, waarin antisemitisme opnieuw in opkomst is, een helaas hoogst actueel boek. Het boek is niet meer nieuw te verkrijgen, maar via allerlei sites wel antiquarisch.

 

Gegevens: A. Schwarz-Bart, De laatste der rechtvaardigen, ISBN 978 90 290 7893 1.

 

Tip 8 – Te veel, geschreven door Rachel Moolhuizen

Getipt door Wouter Moolhuizen

 

Wat is het voor boek?

Dit boek is een roman in de categorie Young Adult, dus geschreven voor jongeren tussen de 13-17 jaar.

 

Waar gaat het boek over?

De hoofdpersoon van het boek is Zoë. Ze heeft een vriendje die in de problemen komt. Het lijkt erop dat hij betrokken is bij een misdaad. Hij wordt zelfs gearresteerd. Wat moet Zoë nu? Vertrouwen houden? Op onderzoek uitgaan? Afwachten?

 

Waarom beveel je dit boek aan?

Het lijkt me duidelijk dat de familieband met de auteur laat zien dat dit geen compleet objectieve aanbeveling is. Toch heb ik het verhaal van mijn nichtje Rachel met heel veel plezier gelezen. Het is goed geschreven. Dus geschikt voor iedereen die zelf nog op zoek is naar een (niet al te dik) boek voor de vakantie. Of voor (groot)ouders die hun (klein)kind voor de vakantie een boek mee willen geven.

 

Gegevens: Rachel Moolhuizen, Te veel, ISBN 978 94 646 8544 2.

 

 

Wouter Moolhuizen, Hoogeveen


Commentaar

  • Laatste en eerste 2024-09-14 09:19:44

    Dit is mijn zesenveertigste en laatste commentaar voor dit mooie Kerkblad voor het Noorden. Na...

  • Horrorgezinnen 2024-08-31 08:28:17

    Wat een pijnlijke vertoning op de onlangs gehouden democratische conventie in Chicago. Niet ver...

  • De kerk met reces? 2024-08-16 14:24:12

    Daags na mijn verjaardag in juni zijn mijn man en ik er tussenuit gepiept. Eigenlijk hebben we te...

  • Zingen in de eredienst (2) 2024-07-25 18:25:50

    Vorig jaar schreef ik over het zingen van psalmen en liederen in de eredienst. Iemand sprak me...