Gelukzoeker

Het boekje dat voor me ligt is actueler dan ooit. De schrijver is Gor Khatchickyan die in de negentiger jaren van de vorige eeuw met zijn ouders en broer uit Armenië naar Nederland is gevlucht. Hij is dan twaalf jaar oud en heeft een leuk leven met vrienden, voetbal en pianolessen. Zonder te worden ingelicht – het risico dat deze geheime missie bekend zou worden bij de overheid is te groot - wordt hij meegenomen op de vlucht, die zijn ouders noodzakelijk vinden. Het predicaat ‘gelukzoeker’ klopt volgens hem niet. Eerder zou je het naar zijn mening ‘ongelukzoeker’ kunnen noemen. Zo leuk is het echt niet om vluchteling te zijn. Gor beschrijft de jaren dat hij van de ene onzekere situatie in de andere komt, de gang via de verschillende opvangcentra, de wanhoop en het verdriet dat met de vele afwijzingen gepaard gaat, maar ook de dankbaarheid voor het hier mogen zijn en zijn vertrouwen op God. Het zal goedkomen! Het generaal pardon voor 26000 asielzoekers wordt in 2007 ook aan zijn familie verleend. Hij is dan acht jaar in Nederland en inmiddels begonnen aan de studie geneeskunde. Het pardon is pure genade, ervaart hij.

De titel van dit boek ziet onder meer op zijn deelname aan een televisieprogramma van de VPRO (Premier gezocht) dat door Gor wordt gewonnen. Inmiddels hebben we hem ook leren kennen door zijn deelname aan het programma Frontberichten, dat in de coronatijd werd uitgezonden. Inmiddels is hij afgestudeerd arts. Khatchikyan geeft in zijn boek de door een behoorlijk deel van onze bevolking verguisde vluchtelingen, die anoniem verblijven in allerlei opvanghuizen, een gezicht. Het zijn mensen met een verhaal en gevoelens. Ook Gors situatie was uitzichtloos, maar hij leerde goede mensen kennen. Zijn verhaal inspireert om, daar waar het maar kan, aandacht en liefde te hebben voor mensen, die het moeilijk hebben.

 

Nel Noppe, Tzummarum

 

N.a.v. Gor Khatchikyan, Gelukzoeker. Van generaal pardon tot Premier gezocht, Gideon: Hoornaar, 20227 [2015, 120 p., € 20,05, ISBN 978 90 5999 091 3

 

 

Een kerk die knielt

 

Het boek is al even geleden geschreven, maar nog steeds actueel. In veel recensies gaat het over de kerk die meer nederig en opener zou moeten zijn naar binnen en naar buiten. Toch denk ik dat de schrijver met name de kerkméns op het oog heeft. Immers daar begint het en daar gaat het soms knellen. Want hoe nederig en hoe open naar de ander ben ik zelf, wanneer de ander in allerlei opzichten wat anders is dan ik gewend ben. Gaat het om onze, lees mijn, tradities, gewoonten en serieus gemeende overtuigingen, of zijn we bereid om een stap naar de ander te zetten in vol vertrouwen op de onderlinge herkenbaarheid in het volgen van de Here Jezus? Met als gevolg dat de kerk als geheel een uitstraling krijgt die uitnodigt om erbij te willen horen. En is dat niet waar het om gaat? Daarom een aanbeveling voor het lezen en gebruiken van dit boek met een paar vragen om alvast eens over na te denken: Hoe gaan wij om met de schapen in onze gemeente die wat afdwalen, die kritische vragen hebben, teleurgesteld zijn, struikelen, zich niet begrepen voelen, die niet tot de ‘succesnummers’ behoren? Kortom: Is de gemeente een veilige en vertrouwde plaats waar het goed toeven is? Het boek is opgedeeld in praktische hoofdstukken, daardoor ook goed als groep te bespreken. Elk hoofdstuk heeft een doordenkvraag en een aantal gespreksvragen.

 

Art van der Molen, Bierum

 

N.a.v. John Lapré, Een kerk die knielt. Pleidooi voor nederigheid, Ark Media: Heerenveen, 160 p., € 14,99, ISBN 9789033801723

 

Canon

In 2004 ontstond de Protestantse Kerk in Nederland (de PKN). De Nederlandse Hervormde Kerk, Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk fuseerden op 1 mei van dat jaar. Dat is dit jaar dus twintig jaar geleden, en daarom volgens verschillende mensen reden om een boek te schrijven over het protestantisme in Nederland in de breedste zin van het woord. In 49 hoofdstukken wordt ingegaan op heel verschillende onderwerpen. Een heel stuk geschiedenis: wat zijn protestanten nu eigenlijk, hoe zit het met luthersen en calvinisten, wat gebeurde er op de synode van Dordrecht in 1618-1619 en hoe komt het dat er zoveel verschillende kerkverbanden zijn in Nederland? Wat zijn typisch kenmerken van (en verschillen in) protestantse kerkdiensten: wat wordt er gezongen, wat wordt er verkondigd, welke bijzondere gebeurtenissen vinden er plaats, en ook: welk kerksnoep wordt gegeten? Het boek geeft een mooie inkijk in de gebruiken binnen de PKN, maar kijkt ook breder dan alleen dit kerkgenootschap. Het is door de korte hoofstukken goed en snel leesbaar, ook staan er veel afbeeldingen in. Wie het interessant vindt om over kerkmuren heen te kijken en te leren over de historische en hedendaagse gewoonten en geloofsbeleving in de breedte van het protestantisme kan bij dit boek goed terecht.  

Sjors Bulten, Nieuwe Pekela

 

N.a.v. Marusja Aangeenbrug (red.), Canon van het Nederlandse protestantisme in 7 x 7 vensters, KokBoekencentrum uitgevers: Utrecht, 2024, 160 p., € 20,00, ISBN 978 90 4354 107 7

 

Als een knoop in een knoopsgat

 

Met deze uitdrukking typeerde dr. Henk de Jong de verhouding tussen Oude en Nieuwe Testament. Niet hetzelfde, maar wel helemaal bij elkaar horend. Dr. Henk de Jong (1932-2023) heeft lange tijd gewerkt als studiebegeleider van de Nederlands-gereformeerde theologieopleiding. In zijn leven en werk heeft hij altijd de continuïteit benadrukt tussen het Oude en Nieuwe Testament. In deze herdenkingsbundel schrijft een vijftal collegae over het werk van Henk de Jong en dan met name over hoe hij Christus zag in het Oude Testament. Het zijn vijf zeer lezenswaardige bijdragen (onder andere van onze eigen hoogleraar prof. dr. H.G.L. Peels). In het tweede deel van het boek zijn een aantal bijdragen van Henk de Jong opgenomen. Voor wie een beetje thuis is in het werk van De Jong zijn de thematieken wel bekend. Toch bieden deze artikelen opnieuw veel moois.

 

N.a.v. Jaap Dekker en Kasper de Graaf (red.), Christus in het Oude Testament. Henk de Jong over de verhouding tussen Oude en Nieuwe Testament, Buijten & Schipperheijn Motief: Amsterdam, 2024, 189 p., € 24,95, ISBN 978 94 6369 267 0.

 

 

Jurrian Oosterbroek, Dronten

 


Commentaar

  • Israëlzondag 2024-10-11 17:20:39

    Afgelopen zondag is in veel kerken aandacht besteed aan de bijzondere band van ons als...

  • Ver van ons bed 2024-09-27 17:32:11

    Een korte zoektocht op het internet leert me dat er ooit een programma op de televisie was, dat de...

  • Laatste en eerste 2024-09-14 09:19:44

    Dit is mijn zesenveertigste en laatste commentaar voor dit mooie Kerkblad voor het Noorden. Na...

  • Horrorgezinnen 2024-08-31 08:28:17

    Wat een pijnlijke vertoning op de onlangs gehouden democratische conventie in Chicago. Niet ver...