In de 130-jarige geschiedenis van de Christelijke Gereformeerde Kerk Zwolle is er geen dominee geweest die zo innig vergroeid was met de Zwolse gemeente als ds. Arie van der Veer. In maart 2023 preekte hij voor het laatst in Zwolle. Samen met zijn vrouw Ees werd hij op het podium toegesproken en toegezongen. Het was een aangrijpend moment, want alle kerkgangers beseften dat er een eind was gekomen aan een bijzonder tijdperk.
Op 15 september 1972 werd ds. Van der Veer bevestigd als predikant in Zwolle. Daarvoor had hij de gemeente van Nieuwe Pekela gediend. Tot zijn dood zou hij in Zwolle blijven wonen. Achttien jaar lang was hij hier gemeentepredikant. De eerste vijf jaar samen met ds. Sjouke Wijnsma, daarna zeven jaar alleen en zes jaar lang in duo met ds. John Germs.
In die tijd ontwikkelde CGK Zwolle zich tot een stadsgemeente met drie plekken van samenkomst: Noorderkerk, SIO (naderhand de Zuiderhof) en De Bolder. Onder voorzitterschap van Arie van der Veer werd de keus gemaakt om één gemeente te blijven en de kerk niet op te splitsen in drie afzonderlijke gemeenten met een eigen kerkenraad. Zijn missionaire inslag maakte dat hij openstond voor nieuwe liederen en liturgische veranderingen in kerkdiensten. Ook sprong hij vaak bij in de vacante CGK-buurgemeenten Hasselt en Hattem.
Arie had een speciale voorliefde voor Israël. ‘Als je het plan van God wilt zien, moet je naar Israël kijken,’ was zijn adagium. Een andere groep waarvoor hij een zwak had waren de binnenschippers, vanouds een grote groep in de kerk van Zwolle.
In 1990 legde Arie van der Veer alle predikantstaken neer in Zwolle omdat hij benoemd werd tot voorzitter van de Evangelische Omroep. Dat was een fulltime baan. Hij maakte één uitzondering: hij behield zijn taak als wijkpredikant en pastor voor de binnenvaartfamilies in Zwolle.
In zijn Hilversummer jaren bleef familie Van der Veer in Zwolle wonen. Ook bleef ds. Van der Veer voorgaan in diensten van CGK Zwolle. Met name de Zwolse ontmoetingsdiensten waren hem lief. In die diensten wordt een poging gedaan om het Evangelie in de taal van nu te verkondigen.
Die gave maakte ds. Van der Veer tot een van de bekendste predikanten van het land. Zijn wekelijkse meditaties in het tv-programma Nederland Zingt op Zondag, op de radio en op Facebook raakten een snaar bij een breed publiek, ook bij mensen zonder kerkelijke achtergrond.
Hij was een dominee die de taal sprak van gewone mensen. Bijbelverhalen mengde hij met alledaagse voorbeelden, levenservaringen en worstelingen die een snaar raakten bij christenen van allerlei achtergronden en niet-kerkelijk publiek. Velen wisten zich door ds. Van der Veer gezien en bemoedigd.
Op zijn zestigste werd Arie voor het eerst ernstig ziek. Hij onderging sindsdien diverse hartoperaties en kreeg kanker. Het ziekteproces en wat dat met hem deed, hield hij niet voor zichzelf. Hij bracht zijn worstelingen en geloofsvragen ter sprake in zijn preken en tv-optredens. Dat maakte hem voor veel mensen tot een authentieke geloofsverkondiger. In alle stormen van het leven riep Arie op tot vertrouwen op de Heer en Heiland die nooit loslaat.
Het plotse overlijden van zoon Peter in 2015 tekende sindsdien zijn preken. Het lijden was een terugkerend thema. Met name uit Psalmen putte hij hoop, omdat daarin herkenbare vragen worden gesteld over het lijden, de afwezigheid en de trouw van God. Ook was hij gegrepen door de vraag: Hoe geven we het christelijk geloof door aan onze kleinkinderen.
In zijn laatste levensjaren had ds. Van der Veer de rol van mantelzorger voor zijn geliefde vrouw Ees. Toen de kanker zich weer aandiende, wist hij dat zijn einde naderde. ‘Nog één rivier dan ben ik thuis,’ citeerde hij een bekend lied in zijn laatste schrijven op Facebook. Hij overleed op 82-jarige leeftijd op de dag dat hij met Ees zou verhuizen naar een zorginstelling. Hij verhuisde naar het Vaderhuis met vele woningen.
Met zijn sterven komt er een einde aan een tijdperk van een geliefde, inspirerende, bevlogen en betrokken predikant die zeer velen in en buiten Zwolle tot zegen is geweest.
Namens de kerkenraad van de Christelijke Gereformeerde Kerk Zwolle, Wim Eikelboom