Een paar weken terug heb ik op zondagavond een bijeenkomst voor twaalf-plussers bijgewoond, die ging over de gevolgen van drugs en alcohol gebruik van met name jongeren. Ook in Noordoost Friesland geeft dit reden tot zorg. Een aantal personen op het terrein van de zorg en hulpverlening hield een boeiend betoog over de situatie nu en de nadelige consequenties: hoe jonger je met drugs en alcohol in aanraking komt, hoe groter de kans dat de hersens onherstelbare schade oplopen. Ieder weekend worden er in ziekenhuizen jongeren binnen gebracht die zoveel hebben gedronken, dat soms voor hun leven gevreesd wordt. En niet alleen drank maar ook drugs. De verpleegkundige schetste in het kort wat de gevolgen zijn: hersenbeschadiging, de studie lukt niet zo goed meer, je hebt altijd geld tekort, waardoor je op het criminele pad moet om aan geld te komen, enzovoort. De verpleegkundige vroeg zich ook af, waarom bij ieder feest alcoholische dranken geschonken moeten worden. Is het alleen gezellig met alcohol na de koffie? Als voorbeeld hekelde hij het feit, dat sommige vaders hun jonge kinderen al aan een flesje bier laten ruiken. Ja, soms mogen ze het laatste slokje uit de fles opdrinken. Je laat je kinderen van tien jaar toch ook niet aan een fles sinas ruiken? Maar zo begint het vaak wel. En dat komt ook in christelijke gezinnen voor. Moeten ze soms iets goed maken omdat ze door de week te weinig aandacht voor hun kinderen hebben? Het advies was dan ook om met je kinderen lekker even tegen een bal aan te trappen of spelletjes te doen. Maak jonge kinderen niet vertrouwd in het omgaan met alcohol. Je hoort dat nog wel eens: ik leer ze er op een goede manier mee om te gaan. De uitwerking is vaak anders. Denk er eens over na om in aanwezigheid van jonge kinderen geen pilsjes te drinken.
Toen kwam Franklin aan het woord. Een ex-drugs verslaafde. Hij bad eerst om kracht van God om zijn verhaal te kunnen doen. Vanaf zijn tiende tot zijn veertigste was hij verslaafd aan voornamelijk drugs. Inmiddels twee jaar clean. Hij dankte God er voortdurend voor. Maar toch . . . . . zijn leven lang zal hij moeten strijden om niet weer terug te vallen in die duistere wereld. Wat was het toen stil in de kerk.
Waarom ik hierover schrijf? Hoewel wij als oprechte christenen natuurlijk niet aan de drugs en drank verslaafd zijn, zijn er diverse andere verkeerde vormen van verslaving: internetten, twitteren, sms-en,  roken, Hyves, winkelen, gamen en ga zo nog maar even door. Verslaving wil eigenlijk zeggen, dat je er niet meer zonder kunt. Wil je er van af komen dan heb je hulp nodig. Professionele hulp. En dat kost naast inspanning soms veel geld.
Gelukkig zijn er ook gezonde vormen van verslaving. Sporten bijvoorbeeld. Maar ik wil er nog eentje noemen. De belangrijkste. Bezig zijn met Gods Woord. Nee, niet dwangmatig maar op een ontspannen manier op vaste tijden. Daar mag je naar uitzien. Dat mag je vooral samen met je kinderen doen. Daar kun je ze met een gerust hart aan laten ruiken omdat ze de dingen die ze in hun jeugd geleerd hebben nooit zullen vergeten.

Dokkum               
Pieter Sijtsma


Commentaar

 • Start 2023-09-22 17:35:43

  Het vorige nummer van het Kerkblad was het officiële startnummer. Dit Commentaar schrijf ik op de...

 • Afscheid van Kees 2023-09-09 07:50:33

  Je kunt die SGP-Kamerleden niet verwijten dat het jobhoppers zijn. Van die mensen die altijd...

 • Stemmen 2023-08-25 08:26:41

  Het is nog lang geen 22 november, de dag waarop we de nieuwe leden van de Tweede Kamer mogen...

 • Oog voor de schepping 2023-08-10 14:54:37

  ‘Het geld ligt op straat.’ Die woorden las ik pas in een interview in de EO Visie. Een mevrouw...