Twee weken geleden hield minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) in de Tweede Kamer een sterk betoog tegen antisemitisme, racisme, discriminatie en islamofobie. Hij sprak over demonen die ons in Europa al jarenlang achtervolgen: 'Als het slecht gaat, zoeken we een zondebok. Joden, zigeuners en tegenwoordig ook vaak moslims.' Een grote bedreiging: Het zit in ieder mens om de ander weg te zetten. 'Maar', aldus de minister, 'het is de triomf van de menselijkheid om dat te overwinnen, om dat niet toe te laten'.
Lofwaardige woorden naar aanleiding van een motie ingediend door de SGP en de ChristenUnie, waarin het kabinet wordt gevraagd het antisemitisme uitdrukkelijk aan de orde te stellen in vergaderingen op Europees niveau.
Antisemitisme is een verschrikkelijk kwaad, een macht die we moeten verafschuwen zoals we elke vorm van geweld moeten verafschuwen dat gericht is tegen medemensen omwille van ras, huidskleur, politieke of godsdienstige overtuiging, of seksuele gerichtheid.
Hoe wreed deze demon is, zagen we jl. zaterdag 24 mei. Bij een aanslag in het Joods Museum in Brussel kwamen drie mensen om. Griezelig is het bestaan van partijen met een antisemitische inslag: Jobbik (een radicaal-rechtse Hongaarse politieke partij) en de FPÖ (de Vrijheidspartij van Oostenrijk). Beangstigend is ook de winst in Frankrijk van het Front National.
Voor antisemitische ontwikkelingen mogen we de onze ogen niet sluiten. Daartegen is protest nodig. Scherp protest. Daarom is de bovengenoemde motie in de Tweede Kamer een goede zaak.
Tegelijkertijd spreekt aan wat Abraham Weiss, de directeur van de ultraorthodoxe joodse Wiznitzschool in de jodenbuurt van Antwerpen, vertelde toen hem werd gevraagd of de kinderen van zijn school niet onrustig zijn door de bewaking die zij krijgen. De kinderen zijn maar vaag op de hoogte van de Brusselse aanslag. Ook hun ouders schermen zich af. Ze hebben geen televisie en vaak geen internet. Het nieuws halen ze uit een krantje. Daardoor, zo zei de directeur, bekijken ze de zaken kalmer.
Een wijs woord: enige afstand maakt het leven kalmer. Ook vertrouwen geeft kalmte: 'Als God geen waakzaam oog voor iedereen zou openhouden, zou het veel erger zijn', zo verklaarde Weiss. Laten we in die kalmte en bij dat vertrouwen op onze hoede zijn voor welke demon dan ook.
D. J. Steensma, Feanwâlden