Zijn de sociaal - economische, ecologische en medische crises waarin wij ons bevinden, kansen om te vernieuwen? Of zal het nieuwe normaal uiteindelijk toch gewoon het oude normaal blijken te zijn?
In mijn achtertuin, grenzend aan een drukke verbindingsweg, raakte ik niet bepaald hoopvol gestemd. Wat een druk verkeer! Wat een fijnstof! We draaien weer op volle toeren. Hebben we dan niks geleerd? Ik verlangde naar de rustgevende stilte van het begin van de coronatijd.
Toch zijn er tekens die hoop geven. De nieuwe sociale encycliek <<cursief>>Allen Broeders<<einde cursief>> van paus Franciscus is er een. Deze broer in Christus roept op tot een koerswijziging. Willen we onze wereld, ons gemeenschappelijk huis, genezen van de schade door mens en milieu en de gevolgen van de groeiende sociale en economische ongelijkheid verminderen, dan zullen we weer moeten beseffen dat we allen familie van elkaar zijn. De zorg voor ons eigen leven en de relatie met de natuur hebben alles te maken met broederschap, rechtvaardigheid en trouw aan anderen. De pandemie toont aan dat de oude economische modellen feilbaar zijn. Niet het geld, maar de mens zelf moet het centrum van de economie zijn. Hoog tijd, dat we de menselijke waardigheid mag niet langer opofferen aan de afgod van het geld. Hoopvolle woorden.
Ook Govert Buijs, bijzonder hoogleraar politieke filosofie aan de VU, geeft in zijn column Andere Toekomst in het ND van vrijdag 2 oktober jl., tekens van hoop. Hij wijst op de CEO van een grote Investeringsmaatschappij, die de klimaateffecten en het klimaatverdrag van Parijs in hun investeringen een grote rol gaat geven. Ook wijst hij op een project van de Financial Times dat gaat over: ‘Capitalism, time for a reset’. Het is tijd voor een ander soort kapitalisme, voor een andere economie.
‘Het is mijn verlangen dat wij als leerlingen van Jezus, die geneest, nadenken en samenwerken om een betere wereld op te bouwen, vol hoop voor toekomstige generaties, om een beschaving van liefde op te bouwen’. Aldus paus Franciscus. Bouwt u mee? Laten we tekens oprichten van hoop. Gods rijk komt.
Gurbe Huisman, Winschoten