Nog even en dan is het voorbij. Nog een tiental jaren en dan zijn de dagen van het gedrukte (dag)blad geteld. Dat is tenminste wat een aantal experts mij bij probeerden te brengen toen ik mij enkele jaren geleden verdiepte in de edele kunst van de journalistiek. Met de details van hun colleges wil ik je verder niet vermoeien, maar het roept natuurlijk wel vragen op. Hoe zou het gaan met de krant die iedere dag bij ons op de mat valt? Maar ook: zouden onze (achter)kleinkinderen over nog eens zestig jaar nog wel een Presto in handen kunnen hebben?
Nieuwe kansen
Dat zijn natuurlijk lastige vragen. Niemand van ons kan in de toekomst kijken. Toch wil ik de stoute schoenen aantrekken en eens wat fantaseren over een Presto zonder papier. Niet omdat ik zo snel mogelijk van een papieren pagina af wil (ondanks al mijn internetgebruik hou ik toch nog steeds heel graag papieren kranten en bladen vast), maar wel omdat met nieuwe media ook nieuwe mogelijkheden ontstaan.
Stel, we stoppen na deze editie met papier, maar we willen toch een eigen plekje voor de christelijke gereformeerde jongeren van Noord-Nederland. We willen artikelen over God, kerk en geloof blijven delen en doorgeven waar jij terecht kunt voor muziek, een fijne jeugddienst of een activiteit van een jeugdwerkorganisatie. Waar zouden we dan heen kunnen? De keuze zou waarschijnlijk op internet vallen en dan met name op social media. Zeg maar een ‘Facebook voor het Noorden’ dus.
De eerste schetsen
Hoe zou dit er nu uit kunnen zien? Daar wil ik me expres niet al te specifiek over uitlaten, om te voorkomen dat ik het teveel terugtrek naar het hier en nu en geen ruimte laat voor toekomstige innovaties. Wel wil ik een paar belangrijke ingrediënten noemen die volgens mij belangrijk zijn.
Allereerst denk ik dan aan het kunnen delen van content. Een artikel van papier kun je uitknippen en weggeven, maar daarna ben je het kwijt. Van de echte toppers maak je misschien nog een kopietje, maar dat zal een uitzondering zijn. Social media daarentegen kennen allerlei mogelijkheden om dingen te sharen, liken, retweeten, enzovoort. Even klikken en dat artikel is onderweg naar iemand die er op dat moment behoefte aan heeft. Een interessante bijeenkomst in Assen? Een simpele retweet en ze weten het ook in Zwolle, Groningen en Leeuwarden. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Dat brengt me trouwens ook gelijk bij het tweede. Een doel van dit kerkblad is het vergroten van de onderlinge betrokkenheid van christelijk-gereformeerden in het noorden. Dat kan door wat ik zonet zei: het onderling delen van informatie en nieuwtjes. Maar, ons ‘Facebook voor het Noorden’ kan meer. De JV in Onstwedde feliciteren met de opbrengst van hun statiegeldactie? Een berichtje is zo getikt. Een vraag over een van de artikelen? Plaats het er maar onder. Een lift nodig naar de jongerenavond in Damwoude? Wie weet leest iemand uit Drachten je verzoekje en mag je meerijden. Allemaal mogelijkheden die een papieren blad niet heeft, maar die de onderlinge band wel kunnen versterken.
Getuigen en voorbereiden
Naast versterking van de onderlinge banden zie ik ook kansen voor getuigen en evangelisatie. Bekenden die niet zo snel op een poster naast de kerkdeur afkomen zou je misschien wel kunnen bereiken als je die aankondiging van de volleybalavond met hen deelt en zegt: 'Kijk, dit is leuk. Ga je ook mee?' Of je nodigt hen persoonlijk uit voor die ene JV-avond waarop een onderwerp behandeld wordt waar zij ook mee worstelen. Zomaar wat mogelijkheden om mensen in aanraking te brengen met God en zijn volk.
Het zijn noodzakelijkerwijs maar een paar snelle schetsen De ruimte op deze papieren pagina is beperkt (nog een voordeel van digitaal gaan?) en het voorspellen van de toekomst is altijd een hachelijke zaak. Ik hoop dat de papieren Presto die je nu voor je hebt nog vele jaren mag blijven bestaan en tot nut mag zijn. Maar mocht de papierloze tijd waarvan de digiprofeten spreken inderdaad spoedig aanbreken, dan zijn we in ieder geval alvast een beetje mentaal voorbereid ;-).
Alexander Weggemans