De redactie wilde graag uw mening weten over hoe u het kerkblad vindt en stelde daarom een aantal vragen. Onder andere welke artikelen u aanspreken, of u bepaalde onderwerpen mist en of u nog tips heeft om het blad beter te maken. Hierop kwam een aantal reacties binnen.
Ik ben maar twee jaar jonger dan het Kerkblad voor het Noorden, maar wil wel aandacht geven aan het zestigjarig bestaan.
Opgegroeid in de Christelijke Gereformeerde Kerken lees ik het kerkblad al van jongs af aan.
Later ben ik overgegaan naar de Hervormde Kerk, maar heb het abonnement behouden (evenals het geloof).
Toch blijf ik mijn christelijk-gereformeerde roots koesteren, hoewel ik veel moeite heb met talloze zaken binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken.
Ik lees het kerkblad nog steeds met veel plezier en ben dankbaar voor tal van artikelen die jullie plaatsen.
Diverse malen heb ik gebruik gemaakt van de digitale versie van het kerkblad voor de website van onze kerken in Nieuwleusen.
Ik wens jullie als redactie geluk met zo'n kerkblad en hoop nog vele jaren op deze wijze met de Christelijke Gereformeerde Kerken verbonden te blijven
Nieuwleusen, Freek Jonkman
Geachte redactie,
Graag wil ik reageren op een aantal vragen.
De volgorde van artikelen en gemeentenieuws wordt heel duidelijk weergegeven.
De artikelen van predikanten in een nieuwe gemeente vind ik mooi om te lezen.
Het gemeentenieuws lees ik omdat ik niet alleen van nieuws in de eigen gemeente op de hoogte wil blijven, maar ook van nieuws in andere gemeenten. Dan bedoel ik met name nieuws over onderling meeleven. Dat heeft ook te maken met wat je zelf hebt meegemaakt.
Dan lees je dat je niet de enige bent die een sterven heeft meegemaakt. Bijna elke week wordt er wel geschreven over een ernstig zieke die niet meer beter wordt en zal sterven.
Mijn man is een half jaar geleden overleden. Uit de stukjes die geschreven worden over wie ziek zijn, put ik vaak troost en kracht. Dan bid ik ook voor de zieke en/of de nabestaanden.
Ik kan niet zeggen dat ik bepaalde onderwerpen mis. Wat ik wel mis al een aantal weken is het gemeentenieuws uit Damwoude. Hoe kan dat?
Ik lees het kerkblad alleen. Ik deed het eerder bij een weduwe in de bus, maar die is een paar weken geleden overleden. Er komt vast wel weer iemand aan wie ik het kan geven.
Ik heb geen tips voor verbeteren of vernieuwen van de kerkbode, want hij is voor mij goed zo.
Bij dezen wil ik het blad feliciteren met zijn zestigjarig bestaan.
Groningen, Gre Zijlstra-de Wit
PS: De stukjes voor de jeugd achterop zijn ook goed.
Kerkblad voor het Noorden: van harte gefeliciteerd met dit diamanten jubileum. Zestig jaar is niet niks. Ik kan het weten want ik ben sinds kort zesenzestig!
In mijn herinnering is het Kerkblad voor het Noorden er altijd geweest. Mijn ouders waren er op geabonneerd. Net als nu nog verscheen het kerkblad op vrijdag. Op zaterdag tijdens de avondmaaltijd werd aan het eind het kerkblad gepakt door mijn vader. Hij las dan de meditatie voor. Over het algemeen met veel instemming, soms werd er wel eens een wenkbrauw gefronst. Dan had hij een lichte bedenking. Dat werd dan aan het eind gezegd. Zo leerden we al vroeg het verschil tussen de ligging in onze kerken.
Natuurlijk werd het kerkelijke nieuws ook gelezen.
Ik herinner me dat één keer per jaar de opbrengst van de zendingsbusjes van de gemeente Murmerwoude, waartoe we behoorden, werd vermeld in het kerkblad. Ik mocht ook met dat busje lopen en één van de redenen dat ik dat deed was het feit dat mijn naam dan zwart op wit in het kerkblad kwam. Dat vond ik geweldig. Verder heb ik ooit eens een keer zelf een cent in het zendingsbusje gedaan, niet zozeer uit liefde voor de zending maar om te controleren of die cent ook vermeld zou worden in het eindbedrag...!
De meditatie stond op de voorpagina en toen die verschoof naar pagina 2 was dat voor mijn vader een teken dat alles achteruit ging. Was de meditatie niet het belangrijkste van ons kerkblad?
Toen we ruim veertig jaar geleden trouwden hebben we ons direct weer op het kerkblad geabonneerd. Wat ik toen deed, doe ik nu nog altijd: in ieder geval het kerkelijke nieuws van praktisch alle gemeenten uit het Noorden even doornemen. Ik moet wel zeggen dat het nieuws toen – en nu nog – behoorlijk beheerst wordt door de meest vreselijke ziekten, die soms tot in details beschreven worden.
In de loop van de jaren heb ik ook wel met enige regelmaat een bijdrage aan het kerkblad geleverd. De wekelijkse 'stukjes' van de gemeente Surhuisterveen heb ik jaren verzorgd met als titel Ad interim. Zodra er een predikant kwam nam die het over. Ook heb ik een aantal artikelen geschreven, o.a. over diaconaat en pastoraat.
Nog steeds kijk ik op vrijdag uit naar de postbezorger als die het kerkblad brengt. Allereerst lees ik dan het Dokkumer nieuws, gevolgd door Surhuisterveen en de rest. Domineespraat vind ik ook een prachtige rubriek. Ik ga dan ook vaak proberen te ontdekken wie dat heeft geschreven. Maar dat is moeilijk natuurlijk. Toch heb ik wel eens beet gehad.
De columns lees ik ook graag. Eén van de columnisten is Pieter Sijtsma uit Dokkum. Met hem praat ik er dan nog weleens op door.
Of het Kerkblad voor het Noorden het meest spraakmakende kerkblad in Noord-Nederland is? Eerlijk gezegd klinkt dat een beetje als de muis die samen met de olifant over een bruggetje loopt en zegt: ‘Wat stampen we lekker, samen!’ Wie zal het zeggen? Eén ding is zeker: ik zou ons kerkblad voor geen goud willen missen!
Dokkum, Andries Peterson
Geachte redactie,
Op uw uitnodiging om op- of aanmerkingen op te sturen over de inhoud van uw blad wil ik het volgende kwijt:
Met enige regelmaat lees ik dat de stukjes van de gemeenten korter moeten.
Het opnemen van een groot kruiswoordraadsel, dat helemaal niks met het kerkblad of christen-zijn te maken heeft, bevreemdt mij. Misschien is een ‘bijbels’ kruiswoordpuzzel mogelijk?
Ik vind het fijn om het kerkblad te lezen, erg afwisselend.
Sterkte met het steeds weer klaarmaken van ons kerkblad en Gods zegen, ook in het nieuwe jaar.
IJsselmuiden, A. Boomsma-Drok
De volgende antwoorden kwamen vanuit Zierikzee:
1. Ik lees alles.
2. Ik ben geïnteresseerd in kerknieuws.
3. Nee, ik stuur geen kaarten, wel naar gemeenteleden in onze eigen kerk.
4. Jaren geleden kreeg ik het blad uit Emmeloord en ben nu al jaren lid.
5. Ik lees het kerkblad alleen, maar geef het wel gratis door.
Als tip geef ik graag door om in de zomermaanden het blad te laten verschijnen in de week dat er geen 'Wekker' is. Dan hebben wij toch een kerkblad. Wij lezen namelijk ook De Wekker.
Zierikzee, familie Quist-den Boer
Geachte redactie,
Allereerst is een felicitatie wel op zijn plaats. 60 jaar, tijden komen en tijden gaan. Ik herinner mij nog heel goed dat ik thuis bij mijn ouders al het kerkblad las, en dan niet alleen wat er geschreven was door de schrijver van onze gemeente (destijds nog Murmerwoude). Maar ik bleef ook op de hoogte van het wel en wee in de andere classisgemeenten. Dit was in 1955. Nu ongeveer 55 jaar later doe ik niets anders. Maar…wat is er veel veranderd. Nu mis ik wel de info uit die gemeente en dat vind ik eigenlijk wel jammer. Wat de reden daarvan is weet ik niet. Ik weet ook van anderen die het blad lezen, dat zij ook alle stukjes lezen.
Verder nog: ik mis bijvoorbeeld een vragenrubriek. Dan heb ik wel een actuele vraag: zijn ook in de eenentwintigste eeuw de belijdenisgeschriften nog actueel? In het bijzonder: hoe denken de jongeren hierover?
Dit moest mij even van het hart. Gods zegen op uw arbeid, en ik hoop dat wij nog vele jaren het blad mogen lezen.
Drachten, G. Bijlstra
Lid van de eben-haëzergemeente van Drachten.