Hier in het Noorden van Nederland heb je ze niet. Als je straks op vakantie gaat naar bijvoorbeeld Frankrijk of Italië zou je ze daarentegen zomaar tegen kunnen komen. Ik heb het over tolwegen. Je weet wel: van die snelwegen waar je voor moet betalen. Je trekt bij de oprit een kaartje en de slagboom gaat open. Bij de afrit reken je af, zodat er weer een slagboom opengaat en je door kunt naar die fan-tas-tische camping. Het kost misschien een paar centen, maar je krijgt er wel een mooie weg voor terug. En een geestelijke les. Laat me het uitleggen.

Hemelvaart

Vandaag is het de dag na Hemelvaart. Gisteren herdachten we dat onze Heere Jezus naar de hemel werd opgeheven. Misschien wel de minst tastbare gebeurtenis uit de zogenaamde ‘heilsgeschiedenis’. Op alle andere kerkelijke feestdagen valt er wel iets te vieren. Met kerst een geboorte, met Pasen de opstanding, met Pinksteren de uitstorting van de Heilige Geest. Maar wat vierden we nu met Hemelvaart? Dat is toch op z’n best een soort afscheidsfeestje? Waarom heb ik dat nou gevierd, gisteren? Ik bedoel: het was vast heel belangrijk voor de discipelen, maar voor mij…?

Als je zo denkt, dan heb je het mis. De hemelvaart is een heel belangrijke gebeurtenis. Om dat te begrijpen moet je alleen niet kijken naar wat er op aarde gebeurt, maar naar wat er in de hemel gebeurt. Daarvoor moeten we alleen wel eerst een aards uitstapje maken.

Uit-stapje

Dit uitstapje begint in Genesis 3. Daar valt de deur naar het paradijs met een klap achter Adam en Eva dicht. Ze zijn eruit gezet, omdat ze in opstand kwamen tegen hun Heere. Zwaarbewapende cherubs maken het onmogelijk voor hen om nog terug te keren. Een lange geschiedenis van zonde en ellende begint, afgetrapt door een zekere Kaïn, die zijn eigen broer vermoordt. Hoe zouden zulke mensen ooit nog terug kunnen komen bij God?

Reddingsplan

Gelukkig heeft God een reddingsplan: Hij daalt Zelf naar de mensen af in de persoon van Jezus Christus, de Mensenzoon. Dat vieren we met kerst. Doordat Hij mens werd, was Hij in staat om voor de zonde van de mensheid te betalen en zo de weg tot God weer vrij te maken (zie Romeinen 5 voor meer uitleg). Dat deed Jezus in de dagen van Goede Vrijdag en Pasen.

Ingaan

Hemelvaart zet een dikke streep onder dit werk. Jezus werd opgenomen in de hemel en kon zich daar zetten aan de rechterhand van God (Marc. 16: 19). Als je daar goed bij nadenkt is dat buitengewoon revolutionair. Een Mensenzoon klopt op de hemelpoort en wordt binnengelaten! Dat is iets wat niemand vanaf Adam ooit heeft kunnen doen. Niemand, behalve Jezus. Hij was in alles gehoorzaam aan de Vader. Hij liet zich straffen voor zonden die Hij zelf nooit had begaan en loste zo de schuld in die wij bij God opgebouwd hebben, zodat wij weer toegang hebben tot de Vader. Dankzij Zijn betaling gaat als het ware de slagboom naar de hemel weer open voor ons en kunnen wij gratis doorreizen naar de Vader. Geen cherub staat Gods kinderen nog in de weg. En mocht je daar nog aan twijfelen, weet dan dat de Mensenzoon voor jou wil pleiten bij de Vader.

Zo zijn ook zondige mensen als jij en ik weer welkom bij God. Dat weet ik zeker. Het eerste Mensenkind is op Hemelvaartsdag binnengegaan. Dat bewijst dat het (weer) mogelijk is. Geloof je dat? Geloof je in Hem die dit mogelijk heeft gemaakt? Verlaat dan de ‘Highway to hell’ waar je je vanuit jezelf op bevindt en voeg in op de ‘Highway to heaven’. De – voor mensen onbetaalbare – tolprijs is al betaald. De slagboom staat wijd open. Haast je om in te gaan.

 

Alexander Weggemans


Commentaar

  • Skincare routine 2024-11-09 16:44:34

    Vandaag de dag zijn er heel wat filmpjes op Youtube te bekijken die gaan over het verzorgen van je...

  • Dirk de Groot 2024-10-25 17:15:47

    Woensdag 6 november aanstaande is het, D.V., dankdag voor het gewas en de arbeid: we brengen onze...

  • Israëlzondag 2024-10-11 17:20:39

    Afgelopen zondag is in veel kerken aandacht besteed aan de bijzondere band van ons als...

  • Ver van ons bed 2024-09-27 17:32:11

    Een korte zoektocht op het internet leert me dat er ooit een programma op de televisie was, dat de...